Пътешествие на 42/25 Rose Syrah до с. Синеморец с Бистра Карапанчева


Пътешествие на 42/25 Rose Syrah до с. Синеморец с Бистра Карапанчева

Село Синеморец отстои югоизточно на 5 км от град Ахтопол и на 85 км от град Бургас. Разположено е върху полуостров южно от устието на река Велека, на мястото на старо тракийско селище. До 1930 г. селото носи турското име Каланджа, което е перефразирано от гръцкото "каландзаки" (добро огнище). Днешното име на Синеморец е буквален превод от гръцкото “галаза”, което значи небесносиньо”. Най-старият писмен извор за Синеморец датира от 1498 г. В този документ за търговия със сол са изброени 19 семейства.

Река Велека (Волакос, на български - удобна) е най-голямата река по странджанско крайбрежие. Тя е и най-чистата и богата на риба река в България. От устието си, където образува широка лагуна до село Кости, тя лъкатуши между широки плодородни тераси, подходящи за засяване на всички видове житни култури. Пълноводна е през зимното полугодие.

Синеморец привлича многобройни туристи заради девствената природа и красивите плажове. Непосредствената близост на природен парк „Странджа” предлага прохлада в горещите дни, както и многобройни възможности за пешеходни преходи до различни природни и исторически забележителности.
В селото има два плажа – единият е „Бутамята”, а другият е при устието на Велека. Недалеч се намира и един от най-живописните плажове по Българското черноморие – Силистар.

11.09.2021 г.

Източници: Sinemorec, BulgariaTravel

Снимките са предоставени от Бистра Карапанчева