42/25 Chardonnay & Viognier & Sauvignon Blanc 

Характеристики

Наименование и произход: Бяло вино, бленд от Шардоне, Вионие и Совиньон Блан "42/25" от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре. Лозите са засадени на източните склонове на три съседни лозя от лозов масив Шипката.

Сорт: 40% Шардоне, 35% Вионие, 25% Совиньон Блан.

Реколта: 2023.

Обем: 750 мл

Затваряне: Винтова капачка.

Алкохолно съдържание: 13 об.%

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 3 години.

Дегустационни бележки 

Блестящ и чист светложълт цвят с нежни медни оттенъци. 42/25 Шардоне, Вионие и Совиньон Блан разкрива разкошен букет от плодови аромати на жълта ябълка, зряла круша, сочен лимон и червен грейпфрут, подсилени от пищни нотки на бели цветя и елегантен маслено-ванилов тон, резултат от ферментацията в дъб. 

В устата виното е леко, свежо и минерално, отлично балансирано и с ясно изразен вкусов аромат на зрели плодове, прасковен цвят и дъбови нотки. Финалът е със средна продължителност, минерален, с маслено-цитрусов послевкус.

Сервиране и комбиниране с храна

Прекрасен аперитив или в съчетание с птиче месо, риба, морски дарове, зеленчуци. Отлично в комбинация с ризото с морски дарове или лек сметанов сос; пица и паста с пиле и зеленчуци; гриловано пилешко със зеленчукова гарнитура; грилована риба, особено по-мазни риби като сардини и скумрия, с гарнитура от свежа салата или зеленчуково пюре; салати с пилешко месо, риба, шунка или сирене. 

Препоръчва се поднасяне в чаша за неотлежало Шардоне (високо столче, широк балон, широк отвор) или в стандартна чаша за бяло вино. Препоръчителната температура на сервиране е 9-11°C. 

Пътешествията на

42/25 Chardonnay & Viognier & Sauvignon Blanc

Тероар и лозарство

Лозов масив Шипката

  • Средна надморска височина 290-310 метра,
  • Хълмист терен с 6%-10% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Виното се създава на лозето

  • Растения с френски и италиански произход,
  • Средна възраст на лозите 9 години,
  • Формировка единичен Гюйо,
  • 5000 растения на хектар, контролиран добив до 9-10 тона/ха,
  • Стимулиране развитието на листна маса,
  • Еднократно регулиране - Зелена резитба,
  • Контролиран воден баланс.