42/25 Sauvignon Blanc 

Характеристики

Наименование и произход: Бяло вино 42/25 Совиньон Блан от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Шипката.

Сорт: 100% Совиньон Блан от Шипката.

Реколта: 2021.

Обем: 750 мл.

Затваряне: Винтова капачка.

Алкохолно съдържание: 13 об. %.

Зрялост: Да се консумира в рамките на 2 години.

Дегустационни бележки 

Блестящ и чист бледо сламеножълт цвят. 42/25 Совиньон Блан разкрива разкошни аромати на прясно окосена трева, зелена ябълка и сочен лимон, елегантно обгърнати от бъзов цвят и нотки на прясна коприва. 

В устата е много свежо, тревисто-плодово, с фини нотки на бъз, цитрус и зелена ябълка. Вино с леко тяло, отличен баланс, средно продължителен финал и минерален послевкус. Дегустирано през май 2022 г.

Сервиране и комбиниране с храна

Прекрасен аперитив или в съчетание с птиче месо, риба, морски дарове, зеленчуци, пикантни храни. Отлично в комбинация с азиатска кухня и суши; грахова супа и ястия с гарнитура от грахово пюре; зеленчукови кюфтенца с млечен сос; свежи зелени салати; ордьоври с риба; паста с песто и зеленчуци; ястия с аспержи; пролетни рулца или пикантни печива. 

Препоръчва се поднасяне в чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино. Препоръчителната температура на сервиране е 9-11°С.

Признания

Пътешествията на 42/25 Sauvignon Blanc

Тероар и лозарство

Лозов масив Шипката

  • Надморска височина 290-310 метра при 10% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси,
  • Почви с високо съдържание на карбонати,
  • Изложение на лозите Изток-Запад,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразените температурни амплитуди.

Виното се създава на лозето

  • Растения с френски и италиански произход,
  • Средна възраст на лозите 7 години,
  • Формировка единичен Гюйо,
  • 5000 растения на хектар, контролиран добив до 9-10 тона/ха,
  • Стимулиране развитието на листна маса,
  • Еднократно регулиране - Зелена резитба,
  • Контролиран воден баланс.