42/25 Merlot

Характеристики

Наименование и произход: Червено вино "42/25" Мерло от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Каралиец.

Сорт: 100% Мерло от Каралиец.

Реколта: 2019.

Обем: 750 мл.

Затваряне: Винтова капачка.

Алкохолно съдържание: 14 об.%.

Зрялост: Да се консумира в рамките на 3-5 години.


Дегустационни бележки 

Искрящ, наситен и плътен рубинено червен цвят. Интензивен пикантно-плодов аромат, доминиран от подправкови нотки на черен пипер и карамфилово дърво и сочни плодове, характерни за сорта: черни череши, къпини, цариградско грозде и зряла слива. Елегантен дъбов тон и лек землист нюанс завършват ароматния букет. 42/25 Мерло е сочно и балансирано в устата, с кадифени танини. Тялото е средно плътно, пикантно-плодовият вкусов аромат кореспондира с букета. Финалът е пикантен, с нотки на дъб и черешов конфитюр.

Сервиране и комбиниране с храна

Това пикантно, но свежо Мерло чудесно кореспондира с меки до средно-твърди сирена и крехки червени и бели меса, както и с екзотична кухня, месни яхнии и щедро подправени зеленчукови ястия. Отлично в компанията на спагети с кюфтенца, лазаня и макарони със сирене; пикантни оризови или бобови ястия с пушена шунка или чоризо; печена пуйка; патешко по китайски; задушени ребра; ястия от пилешко, свинско или заешко с плодови елементи. Препоръчва се поднасяне в чаша тип Каберне/Мерло (високо столче, леко стесняващ се към върха голям балон, тесен отвор) или стандартна чаша за червено вино. Препоръчителната температура на сервиране е 16-18°C.

Пътешествията на 42/25 Merlot

Тероар и лозарство

Лозов масив Каралиец

  • Средно до ниско песъчливи и глинести почви,
  • Изложение на лозите Юг,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразените температурни амплитуди.

Виното се създава на лозето

  • Растения с френски произход,
  • Средна възраст на лозите 13 години,
  • Формировка двустранен Гюйо,
  • Двукратно регулиране - Зелена резитба и резитба в периода на зреене.