42/25 Rose Syrah 

Характеристики


Наименование и произход:
Вино розе "42/25" Сира от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Сира от Дабовец.

Реколта: 2022.

Обем: 750 мл.

Затваряне: Винтова капачка.

Алкохолно съдържание: 13 об. %

Зрялост: Да се консумира в рамките на една-две години.

Дегустационни бележки 

42/25 Розе от Сира блести в разкошен сьомговорозов цвят с нежни сиви оттенъци. Интензивен и многопластов букет с атрактивни нотки на червени горски плодове - ягоди, малини и червени боровинки, в комбинация с тон на зелена ябълка, вишна и зрял лимон, обгърнати от свежи зелени билки, теменужки и ягодов лист. 

Ароматът прелива в освежаващ плодов вкус, доминиран от зрели малини, вишни и цариградско грозде. 42/25 Rose Syrah е свежо, игриво и отлично балансирано в устата, с леко тяло и разкошен плодов финал.

Сервиране и комбиниране с храна


Прекрасен аперитив, особено за летните месеци. Комбинира се с широк набор от ястия: риба и морски дарове, бели меса, крехки червени меса, печива и леки десерти. Съчетава се отлично с плодова пита, плодова салата, чийзкейк, патешко конфи, гриловано агнешко или хрупкави ордьоври. 

Препоръчва се поднасяне в чаша за розе тип Разширяващ се отвор (Flared Lip Rose Glass) или стандартна чаша за бяло вино. 

Оптималната температура на сервиране е 9-13°C.

Пътешествията на 42/25 Rose Syrah

Тероар и лозарство

Лозов масив Дабовец

  • Сертифициран за биологично производство,
  • Надморска височина 360-390 метра,
  • Хълмист терен с 10% наклон,
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди,
  • Изложение на лозите Юг,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Големи температурни амплитуди.

Виното се създава на лозето

  • Растения с френски произход,
  • Kлонове Сира от „масова селекция“,
  • Средна възраст на лозите 15 години,
  • Формировка на лозите двоен Гюйо (VSP),
  • Около 4000 растения на хектар,
  • Контролиран добив,
  • Двукратна регулация на производството – зелена резитба и късна резитба,
  • Беритба на ръка в втората половина на м. септември.